Actiniderna blir 9 månader

Haskii 9 månader en regnig dag! Haskii 9 månader en regnig dag!

Idag blir Actiniderna, Kira och Balders kull, 9 månader. Tiden rusar iväg från oss och valparna börjar bli både stora och vuxna. Anledningen till varför jag uppmärksammar en 9 månadersdag är för att det är just vid denna ålder de flesta känner av tonåren med sin hund. De börjar bli könsmogna, upptäcka omvärlden mer och har nu fått en högre energi. Ens lilla valp kan liksom börja bete sig som ett monster. Och alla som fram tills nu har klarat sig fint kan trösta sig med att det blir bättre! Först blir det värre, sen blir det bättre men sen blir det värre igen ett tag men sen så märker man att hunden blir vuxnare och mer sansad. 

För oss som har många hundar samtidigt kan märka av att det kan ibland bli lite spänningar mellan dem. Oftast inget allvarligt men de kan börja bli något tuffare mot varandra i denna period. Vilket man givetvis får ha  under uppsikt att det inte uppstår konflikter och bråk. För alla vet väl att tonåringar inte alltid tänker logiskt och de kan överreagera på småsaker. Men generellt brukar det gå över relativt harmlöst. Och ja! Våra hundar blir mer aktiva och kan sluta lyssna på oss. Men vi är liksom vana vid att hundarna inte alltid gör som man säger så vi tar det helt enkelt med en nypa salt :) 

Just nu kan man också märka av på grabbarna att det är lite jobbigt med könsmognaden här hemma då 4 av våra vuxna tikar är på väg in i löp. Då kan man säga att det flödar hormoner. Det värsta är ju innan. Hanarna vet exakt när tikarna ska löpa och de förbereder sig hormonellt i kroppen för att då kunna para tiken. Det måste vara jobbigt att gå igenom en könsmognad med alla hormonerna plus att få ett enormt rus av testorsteron när 4 fullvuxna tikar ska löpa. Vi förbereder oss just nu på totalt kaos i samband med löp. För om man förväntar sig det värsta så kan det ju bara bli bättre ;) 

Ha en härlig dag i regnet! 

Etiketter: unghundarna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • David Nordqvist » Inkörning av unghund:  ”Spännande inlägg! Jag har en hane hemma på snart 5 månader som jag skulle vilja ..”

  • Elga Carlsson » Hundfolk och folk med hund:  ”Bra skrivet Elisa men vad många glömma utställning är inte ett normalt sätt att ..”

  • Tine Karlsen » Jerry ska bli pappa! :  ”Vi gleder oss stort over å få lov å bruke deres perfekte Jerry. Makan til mann s..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln