Inkörning av unghund

Vid det här laget känns det som att man har kört in så många unghundar att man liksom redan kan och vet allt. Men oj vad fel man har! För varje ny hund så kommer en ny erfarenhet och vad kul det är! 

Nu har vi ju på gång att köra in våra unghundar ordentligt och så hjälper vi även till och kör in Calli också i draget. Det jag märker specifikt är hur stor skillnad det är på hur de växer upp mot hur lätt eller svårt det är att köra in hunden. Våra valpar är vana vid att dra i koppel och att det är stök och stoj runt dem. Medan Calli tycker att starten är läsklig om det är en annan hund med och så sliter hon inte lika hårt i selen på en gång. Men drar gör hon! Hon är en riktigt duktig tjej när hon kommer igång. Men nu i början är det helt enkelt jobbigt att ha en vuxen hund (eller ett syskon) brevid sig som hetsar upp sig. Vad gör man då? Jo man kör med Calli själv i lina och sen introducerar man en lugn, vuxen hund när hon är mer van vid det. 

Inkörning av hundar kan ta helt olika lång tid. Men jag brukar ge det ca 3-6 månader. Vi börjar med lätta och små uppgifter vid 6-7 månaders ålder och sedan ökar vi mer och mer fram till 1 års ålder då de kan springa lite längre. Vi kör in hundarna rätt så försiktigt då vi tycker att det är viktigare för hundarna att de har kul och inte skadas tidigt än att stressa på med längd. Däremot så är de klara för att springa ca 1-3 mil vid 18 månaders ålder, förutsatt att allt har gått bra! 

Draget är ju, precis som all annan träning, en inlärning. Så går man sakta fram i början så kommer hunden tillslut att lära sig att jobba riktigt bra! Sedan är det jätte skönt med hundar som bara jobbar och jobbar oavsett vad som händer i deras omgivning. Men man måste låta det ta tid! 

Som bild bjuder vi idag på Haskii och Kira, Son och Mor! I brist på en bra dragbild :) 

Ha en underbar lördag! 

Etiketter: unghundarna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • David Nordqvist » Inkörning av unghund:  ”Spännande inlägg! Jag har en hane hemma på snart 5 månader som jag skulle vilja ..”

  • Elga Carlsson » Hundfolk och folk med hund:  ”Bra skrivet Elisa men vad många glömma utställning är inte ett normalt sätt att ..”

  • Tine Karlsen » Jerry ska bli pappa! :  ”Vi gleder oss stort over å få lov å bruke deres perfekte Jerry. Makan til mann s..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln