Stora eller små hundar?

Många har olika åsikter om hur Samojeden ska vara och hur de själva vill att den är. Men tittar man på ursprungsändamålet och vad rasen varit från början så kommer man ganska nära vilken typ av hund Samojeden åtminstone har varit. Sedan måste man också tänka på att föra fram hundar som är hälsosamma och som har förmågan att kunna leva ett fullgott liv i det syftet man önskar. Sedan är ju sanningen den att många avlar på olika saker beroende på eget tycke och tänk, vilket innebär att i långändan så sitter vi alla och mest tycker saker och vi alla har ju rätt? Eller?

Om man tittar på hur en ideal vildhund ser ut, kan man jämföra mycket till hur en ideal hund bör vara bland annat i storlek och vikt. Då brukar man säga att en ideal hund har en vikt som ligger mellan 15-20 kg. Det innebär även alltså att egentligen är en hunds kropp ämnad för att ligga på ca 15-20 kg och så fort en hund blir större eller mindre så får den olika typer av problem. Stora hundar har ofta problem med hjärtat och andra organ som inte orkar upperätthålla balansen i en stor hundkropp och en liten hund får liknande problem men åt andra hållet. Ofta i ras aveln så är vi människor fixerade vid storleken hos hundar. Antingen ska så det vara JÄTTE litet eller JÄTTE stort. Men ingen av dessa är egentligen ultimat för hunden. 

Givetvis ska vi ta rasstandarden i tanke också i avelsarbete men överlag kan man ju säga att avla på riktigt stora hundar, eller alldeles för små för den delen också. Egentligen endast handlar om vad vi själva vill ha, inte vad som är bra för hunden. För stora Samojeder blir för tunga, håller inte likna länge (på grund av belastningen för kroppen) och det tar mycket mer energi för en sådan hund att orka prestera lika mycket som en mindre av samma ras. Stora hundar kan ibland ses som lugnare, men ofta handlar det även om hjärtats funktion, att hjärtat inte klarar av att hålla igång en för stor kropp. Självklart pratar jag nu om extrema fall. Men man ska endå tänka på varför man vill ha större och större hundar. 

Jag själv föredrar en medestor typ av Samojed. Dessa hundar som ligger på mellan 18-20 kg för tik och 20-23 kg för hane. Varför? Jo för att dessa hundar är lätta i kroppen och är ofta mycket smidigare och håller bättre. Självklart är inte en 20 kg hane lika stark som en 30 kg hane. Alla förstår ju att större är starkare. Men då handlar det mestadels om att denna hund kan dra starkare en kortare sträcka (2-3 mil) och blir sedan tyvärr trött medan en 20 kg hane kan tuffa på mycket längre distanser. För den slipper även dra runt på sin egen vikt, som den faktiskt inte har nytta för i extrema förhållanden, som våra hundar ska klara av. 

Så därför, om någon undrar, så föredrar jag inte jätte stora hundar. Mer än ofta får vi nu kommentarer på Björn att han är så fin, stor och maffig. Han är en valp på 9 månader, 25 kg och ca 63 cm hög. Som färdigvuxen kommer han att ligga på ca 28-30 kg och minst 65 cm. Visst är det lite maffigt, men hur gynnar det honom att vara så stor? Han är långsammare, inte lika uthållig och har mer vikt att bära runt på. Han är inte heller lika smidig. 

Så är större verkligen bättre?                    

Detta ämne skulle man kunna skriva mycket mer om. Men det får vi ta någon annan gång :) 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • David Nordqvist » Inkörning av unghund:  ”Spännande inlägg! Jag har en hane hemma på snart 5 månader som jag skulle vilja ..”

  • Elga Carlsson » Hundfolk och folk med hund:  ”Bra skrivet Elisa men vad många glömma utställning är inte ett normalt sätt att ..”

  • Tine Karlsen » Jerry ska bli pappa! :  ”Vi gleder oss stort over å få lov å bruke deres perfekte Jerry. Makan til mann s..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln