Dom växer allt för fort! 

Det var ju nyss som valparna föddes och såg ut som små korvar! Tiden går så fort och nu är våra yngsta snart 9 månader! Ami  har löpt och båda grabbarnagrus, Björn och Haskii, har blivit män och lyft på benet. Mina små män! Som matte blir jag lika stolt varje gång man ser sina älskade fågelungar lyfta för första gången! Alltså på benet då.. 

Med könsmognad kommer ju som många vet, jobbiga saker, men av någon anledning fokuserar jag ofta på de positiva. Främst att de ofta är fullständigt rumsrena så fort de börjat löpa eller lyft på benet men också en viss psykisk mognad. Den värsta, känsliga åldern är liksom förbi och man kan börja påfresta dem på ett annat sätt. Inte just nu då de är i könsmognaden men om ett tag när det är över. Man märker ofta denna mognad med ett lugn som är svårt att förklara. Men lite som att valpen över natten blir en gnutta vuxen och lite mer sansad. För alla som har haft en unghund efter könsmognad kanske detta låter konstigt då hundens mest aktiva tid i livet börjar nu, och så är det, men de avger en känsla av att kunna hantera saker bättre och lugnare trotts att de är intensiva. Lite som att de har plötsligt lärt sig att ta lite mer ansvar över sig själv och inte är så försvarslösa valpar. 

Just under könsmognad, de veckorna eller månaden, som hundens hormoner flyger runt och skapar kaos i kroppen. Måste man tänka på att inte påfresta hunden med något nytt alls. Helt bara ta det lugnt och ge hunden fysisk motion. Detta är en jobbig fas som kan ställa till med mycket. Hunden kan börja göra utfall mot hundar, människor, bli rädd för saker som den inte varit rädd för, sticka till skogs osv. Därför ska man inte utsätta hunden för för mycket nya intryck utan bara ta det lugnt! Det är vid denna tid som hundar skapar mest problembeteenden. När det är över kan man köra på och leva som vanligt igen. 

Men jag förstår inte vart tiden tar vägen! De var ju söta små valpar! SMÅ! Även om det är skönt att alla kisspölar och allt sånt är över, så förvånas man endå över hur fort tiden går. Men samtidigt kan jag endå nu börja slappna av lite och vara stolt över allt jobb man återigen lagt ner på att ha 3 valpar samtidigt som ska lära sig allt i världen och alla rutiner i hemmet. Snart kommer ju nya valpar , fast denna gång har vi sagt att vi bara ska behålla en. Hur det nu ska gå! Jag vet knappt längre hur man skulle göra om man bara hade en valp, det skulle vara svårt, då jag är van vid att ha 3-4 åt gången. Men det kanske blir lite skönt endå!

Ha en trevlig dag! 

Etiketter: unghundarna

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • David Nordqvist » Inkörning av unghund:  ”Spännande inlägg! Jag har en hane hemma på snart 5 månader som jag skulle vilja ..”

  • Elga Carlsson » Hundfolk och folk med hund:  ”Bra skrivet Elisa men vad många glömma utställning är inte ett normalt sätt att ..”

  • Tine Karlsen » Jerry ska bli pappa! :  ”Vi gleder oss stort over å få lov å bruke deres perfekte Jerry. Makan til mann s..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln