Spår

Samojeden - en utmärkt spårhund

Samojeden har ett mycket gott luktsinne och en stor nyfikenhet vilket gör den till en fantastisk spårhund!

Man kan både spåra människa, s.k. personspår, och spåra vilt, s.k. viltspår. 
Det gemensamma för båda typerna är att man anväder sig av sele och lina i arbetet. 

Att spåra med en Samojed är både roligt och berikande för hunden. Samojeder brukar överlag ha väldigt lätt för att spåra och följa spår. 

Personspår

Personspår går ut på att du eller någon annan person går upp ett spår i naturen, exempelvis i skogen, och så får hunden plocka upp spåret och få en belöning i slutet. 

När man lägger spår är det viktigt att veta vart man har gått och hur duktig hunden är. Så är det första gången räcker det med ett spår på ca 20-30 meter med ett "slut" där belöningen är rolig. 
När man går upp spåret rekomenderar vi att markera upp vart man har gått med tex klädnypor, färgglada tygstycken eller liknande i grenar så att det blir lättare när man följer hunden i spåret. Slutbelöningen kan vara lite godis, favoritleksaken eller liknande. Man kan även "gömma" en rolig person (som tex sambon) bakom en sten eller liknande. 
När man har lagt spåret ska man låta spåret "vila" i minst 30 minuter, då kan man passa på att rasta hunden lite eller lösa ett korsord om man vill det. 

När hunden ska "ta upp" spåret är det viktigt att tänka på att hunden ska lyckas. Så går hunden fel säger man ingenting utan hindrar bara hunden att gå och när hunden sedan går rätt (och har nosen i marken och visar tydligt att den plockat upp spåret igen) så förstärker man rätt genom att bara gå efter. Är hunden lite blyg i början kan man peppa lite med ett lugnt beröm. Däremot ska man helst inte prata med hunden då den spårar så att hunden ska lära sig att arbeta självstädigt. 

Viltspår

Viltspår fungerar liknande som personspår förutom att hunden ska följa en viltlukt. Det lägger man genom att dra en klöv längst marken och eventuellt även använda sig av blod. För att lyckas i viltspår rekomenderar vi att man går en kurs med hunden. 

andra former av spår

Det finns andra former av spår som är "specialspår" och används inom vissa grenar av hundsporter. Vill man veta mer om dessa kan man kontakta sin lokala hundklubb.