Klövjning

Att låta hunden bära en väska

Klövjning med klövjeväska är när man låter hunden bära en väska.

Detta kan ske under vandring eller för att träna hunden så att den får jobba både fysiskt och psykiskt.

Hur tränar man?

Det första man måste göra är att hitta en väska som passar i storlek. Precis som med en dragsele måste väskan sitta bra på hunden då den annars kan snedbelastas och få skador. Väskan får inte vara för lång, sitta snett och själva väskorna på sidorna ska inte stöta i benen när hunden går.

När man har hittat en bra och passande väska kan man börja träna med den. För små hundar rekomenderar vi att börja med en tom väska på någon eller några promenader medan för stora kan man välja dem med något lätt i för att börja med så som toalettrullar eller liknande.

I början ska man ha lite vikt i väskorna för att sedan sakta utöka vikten. En riktigt vältränad hund kan bära upp till en tredjedel av sin vikt, men använd sunt förnuft i träningen och utöka sakta.

Vi rekomenderar att använda vattenflaskor för träning som man kan fylla till samma mängd så att vikten blir lika på båda sidorna.

Att tänka på...

Att bära klövjeväska är mer ansträngande för ryggmusklerna än vad man tror. har man minsta misstanke om att hunden kan ha ont i ryggen ska man undvika att använda väskan, för rådgivning rekomenderar vi att kontakta veterinär.

Valpar under 8 månader-1 år ska man vara försiktig med att träna in väskan. Man kan börja vänja in väskan tidigt men inte använda för tunga vikter. Detta är för att en valp fortfarande växer vid denna ålder och om skelettet blir för påfrestat kan valpen växa fel eller få förslitningsskador.

Tänk på att låta hunden vila mellan träningspassen. Träna inte mer än varannan dag och massera hunden lite när ni kommer hem!
Massagen ska vara lugn och försiktig och då kan man stryka hunden över ryggen (ej ryggrad) med fingertopparna.

Länkar till sidor som säljer klövjeväskor

Nova bär en fullpackad väska.