Dragträning

Att träna drag med hund

Samojeder är utmärkta draghundar! De älskar att springa och helst flera tillsammans!Drag är en utmärkt sport och aktivitet som passar Samojeden perfekt. Det finns många olika stilar och fordon utefter både årstid och antal hundar man har. Träningssätten är även många men i sin helhet handlar det om att låta hunden dra det fordon man står på.

att träna drag med samojed

Precis som jag har skrivit om tidigare finns det en stor variation av egenskaper hos rasen Samojed. Detta gäller även mentala egenskaper som är väldigt beroende på hur man har valt att rikta sin avel. Vissa uppfödare väljer kanske en lugnare typ som lämpar sig bättre till utställning medan andra väljer att avla på arbetsegenskaper så som drag och fysisk aktivitet.

För att vara en god draghund krävs det ett aktivt temperament, dvs viljan att jobba framåt och kämpa, men också en lyhördhet och ett socialt intresse både i andra hundar och människor. För det är både hundarna och människan som ska arbeta tillsammans. Dessa egenskaper gör även att hunden blir mer lättränad och har ett större intresse och en högre motivation till att arbeta med dig som "förare".

Har han en Samojed med ett aktivt temperament, eller som många kallar det "dragskalle", blir inte träningen speciellt svår då Samojeden, nästan av sig själv, är intresserad av att dra. Detta är om man inte har tränat koppelgående med hårda metoder då hunden kan bli ovillig till att dra.

Man kan börja träna en Samojed försiktigt redan från 8-9 månaders ålder. Då ska man tänka på att köra korta rundor så att hunden tycker att det är roligt. All träning, även dragträning är en inlärning och man ska inte glömma att hunden lär sig under hela tiden den jobbar, så håll humöret uppe även om hunden gör fel.

Säkerheten först!

Vi tjatar alltid om säkerhet i draget då vi har varit med om både skador på oss och även på hundarna. Därför kommer vissa nyckelregler som man ska tänka på i all dragträning!

Utrustningen ska vara anpassad för just din hund. Selen måste ha en perfekt passform då hunden annars lätt kan snedbelastas och dragträningen kan bli jobbig. Man ska även ha expander i linan mellan fordon/människa och hund då rycken annars blir för hårda för hundens rygg.  
Tänk även på att inte överskatta din hunds styrka eller fysiska förmågor om den inte är vältränad. Träna alltid upp hunden långsamt och försiktigt innan ni ger er ut på längre eller hårdare turer.

En väldigt viktig del är även att tänka på temperaturen! Man ska inte träna drag när temperaturen är över 15 grader, vilket gör att träningen ofta får utebli på sommarens varmaste tid.

Det är även viktigt att tänka på säkerheten och skaderisken när man kör på barmark. Man bör bland annat inte träna för mycket på asfalt eller på grus med för stora stenar då det sliter på tassarna och lederna.

Använd hjälm, handskar och knäskydd om du känner sig osäker med hunden. Då gör det inte lika ont när du ramlar! Ett bra tips är att köpa ordentliga arbetsbyxor för bygg/trädgårdsjobb med tillhörande knäskydd. Handkar är väldigt bra då händerna är ofta det första som tar i men också för att det kan bli väldigt kallt för händerna annars.

Barmark

Barmarksdrag sker när marken är bar, dvs när det inte finns snö. Vilket är den största delen av året för oss som inte bor i Norrland.

Det finns en stor variation av fordon att använda så som; cykel, kickbike, 3-4 vagnar, ATW i olika modeller och storlekar osv. Man ska alltid anpassa fordonet efter hur många hundar man har.

Snö

Det man nog förväxlar mest med draghundar är nog att jobba i snö! Vilket självklart är en favorit för de flesta med draghundar.

På snö kan man dra med bland annat släde, skidor eller kickspark beroende på hur många hundar man har. Det finns många olika storlekar på slädar; från 1-2 hundar till större slädar för upp till 18-20 hundar.

Vill man börja träna med sin hund på snö kan man köpa en kickspark, som inte heller är speciellt dyr.

Samojeden klarar av att jobba i väldigt låga temperaturer (ner till -30 grader) men man bör hålla koll på tassar, om de får isklumpar och att de inte slits för hårt.

Leo med Kira, Chilli och Coda 2012
Det är roligt att vara ute och jobba!