Andra sporter

En mångsidig ras med många talanger

Agillity

Agillity är en sport där hunden ska hoppa och ta sig igenom olika typer av hinder. Både hopphinder, hinder de ska klättra över eller upp på, igenom olika typer av tunnlar osv.

Det finns många som tränar Agillity med sin Samojed och det finns även de som tävlar. Samojeden kan vara en mycket duktig Agillityhund!
Vill man medvetet träna denna typ av sport med en Samojed måste man ha i åtanke att Samojeden inte är i grunden ämnad för denna typ av aktivitet (att följa föraren på samma sätt som tex en vallhund) och vill man köpa en valp för detta ändamål bör man fråga sin uppfödare om råd vid val av både valp och uppfödare då alla Samojeden inte har de rätta egenskaperna.

Freestyle

Freestyle är en sport man brukar kalla för "dans med hund". I verkligheten är det att man gör olika moment och "konster" med hunden till musik. De flesta Samojeder älskar denna typ av aktivitet och det kan vara bra övningar för sammarbete och följsamhet.

Att tävla inom Freestyle med Samojed är inte omöjligt, dock måste man träna mycket mer med än Samojed än vissa andra raser.

En riktigt rolig sport som inte är speciellt krävande av utrustning eller rätt plats utan kan tränas när man vill och hur man vill!

Sök/eftersök

Sök är när hunden ska leta efter personer som gömt sig i skogen. Själva sporten har uppkommit ifrån att hunden ska leta efter försvunna personer, så kallad räddningshund. Denna sport går att tävla i och kan vara väldigt rolig.
Samojeden har ett socialt intresse och kan därför lämpa sig för sporten men då Samojeden har ett ännu större viltintresse kan det vara svårt att släppa sin hund i skogen på sök.

Eftersök är när hunden får leta efter "försvunna" föremål. Man går upp en "ruta" och lägger ut föremål och sedan släpper man hunden på att leta upp dem. Denna sport går även att tävla i. Däremot så har Samojeden väldigt svagt föremålsintresse och kan vara svår att motivera till att leta upp leksaken. Det går att träna med att hunden ska leta upp leksaken och då få godis men det kräver mycket arbete.

Tävlingslydnad

Tävlingslydnad uppkommer i grunden från militärens träning för hundar i tjänst från andra världskriget. Man behövde dessa moment för att hundarna skulle klara av att befinna sig i tuffa miljöer under hårda förhållanden. Mycket av träningssätten från grunden finns kvar hos vissa tränare men många har omvandlat den hårda träningen till en mer positiv och rolig sport.

Tävlingslydnad kan man självklart tävla i och det finns Samojeder som har tagit sig även dit. Men däremot är inte rasen anpassad för denna typ av träning och vill man ha en hund som passar in bättre bör man titta efter en annan ras. Det innebär inte att man inte kan träna detta utan att det kräver mycket mer arbete för att lyckas.

Eliza och Elvis tränar freestyle