Polarhunden och värmen

"Oj, blir inte hunden varm i solen?" - vanlig fråga

Så fort det blir varmt i början på sommaren får man börja påminna människor om betydelsen av polarpälsen och hur de klarar av värmen. 

Vissa tror att man måste klippa ner en polarpäls på sommaren då de blir varma men det dessa har missat är att en (korrekt) polarpäls är isolenande både för kyla och värme. Det betyder att pälsen ska iseloera mot värmen och hålla hunden sval. Däremot gör värmen även att hundarna håller sig lugnare rent naturligt så att de ska undvika värmeslag. Så om hunden "bara ligger" är det helt normalt. Så klipp inte ner polarpälsen! 

Det man kan göra är att försöka borsta ur den värsta underullen som gör att hunden blir varm. 

Däremot finns de som har FÖR MYCKET eller dålig päls och man märker tydligt att hunden blir allmänpåverkad och trött. Där kan vi rekommendera att man försöker ta ur så mycket som möjligt av underullen och försöker hålla hunden sval. Det kan man göra tex genom att skölja undersidan av magen i kallt vatten eller kyla ner en yta utomhus till dom att ligga på. Hundar gräver ofta i jord för att komma åt kallare ytor.

Motionera inte en polarhund i värmen utan vänta tills kvällens svalare grader med långpromenaden!

Klipper man ner polarpälsen förändras pälsens kvalité då man klipper av topparna som ska hålla hunden torr och det tar lång tid för pälsen att växa ut igen. 

Rådfråga din uppfödare eller kontakta en kunnig vid frågor om pälsen.