Valpberikning

För den bästa starten för valpen

För att valparna ska få en så god start som möjligt och goda förutsättningar i sitt liv är hanteringen hos uppfödaren otroligt viktig. Allt från vilket foder de får, hur miljön har varit till hur mycket de har fått umgås med andra hundar och människor formar valpen.
Om en valp växer upp i en steril miljö utan kontakt med andra hundar och människor påverkar det hela valpens liv framöver. Valpen kan få överdrivna rädslor, ökad stresskänslighet och svårt med sociala band.
Är det för stressigt runt valpen och mamman under dräktighet, förlossning eller den första månaden kan valpen få bestående problem med stress. Därför är det viktigt att anpassa valpens miljö så som om den levde på ett naturligt sätt men endå anpassa dem för att kunna leva i vårt kravfyllda samhälle.

Vad är berikning?

Berikning är kortfattat ett sätt att låta hunden få tillgång till att kunna utöva sina naturliga beteendebehov. Detta innebär alltså att man tillåter hunden att få utöva sina olika beteenden och se till dess behov. De naturliga beteenderna är bland annat att få röra sig, jaktbeteenden, mathantering och de sociala beteenderna.


Rörelsebeteendet får de tillgodosett mycket via promenader men en hund måste även få röra sig fritt i olika terränger som tex inhägnade ytor om inte hunden kan vara lös. Samojeden har ett stort behov av att få springa och gör det gärna framför en cykel eller en släde. Rörelse är även stresslösande och måste ges tillgång till då hunden annars kan få stressrelaterade problem.


Jaktbeteenden tror många endast handlar om att sticka efter vilt. Men det är mycket större än så. Man kan tillgodose jaktbehovet på många sätt utan att släppa hunden på vilt. Detta kan man göra via spår, sökträning, lek med leksaker och olika berikningsanordningar så som ställningar osv.


Mathanteringsbehovet är en otroligt viktig del i vårt samhälle. Det vanligaste bland hundägare i Sverige är att ge hunden torrfoder, vilket innebär att hunden äter samma sak varje dag. Hunden får inte utrymme för att undersöka, leta mat, tugga och gnaga eller att gräva ner sitt "byte". Därför kan man få ge möjlighet till att få en varierad kost (för de hundar som tål det men även valpar) i form av att man kanske lägger i något nytt i skålen då och då. Det kan vara allt från en morotsbit till en bit kött eller andra grönsaker. Viktigt är att det inte är giftigt för hunden.
En annan del i matberikningen är att hunden ska få möjlighet att tugga och gnaga och därför bör den få ben att äta. Tuggrullar kan ge en viss effekt men det bästa för hunden, både näringsmässigt och tuggmässigt, är ben från olika djur.


Sociala beteenden hos hunden får vi aldrig underskatta! Det är en otroligt viktig del främst hos valpar att få del av. Både från andra hundar men också människor! Det handlar inte bara om att få vara med utan också att lära sig hur man är med varandra. Därför är det viktigt för valpar att få växa upp med vuxna hundar runt sig som kan lära valpen hur man är som hund. Det gör valpen mycket tryggare i sin relation till andra hundar i framtiden vilket är en viktig del hos alla hundar. Relationen till människor är en stor del av berikningen och ökar bandet mellan parterna och ger ett bättre samarbete. Så därför är det mycket bra att leka med sin hund, umgås och göra saker och ting tillsammans.

Förutom dessa beskrivna beteenden och behov finns det även andra.

Vad är valpberikning?

Valpberikning går ut på att förbereda valpen på den stora vida världen samtidigt som ge den möjlighet att upptäcka, undersöka, uppleva och lära. Allt det för att valpen ska kunna få med sig så mycket som möjligt.
Valpberikning har gett bevisad effekt på att hundarna i vuxen ålder har mindre problem med rädslor, stress, agressivitet, ängslighet och har lättare att knyta sociala relationer.

Vi fokuserar på en del olika områden med valparna så som:

Miljöberikning där vi ser till att miljön hos valparna från att de öppnat ögonen är varierande och ombytlig. Vi lägger in olika föremål, olika material, lukter osv. Det kan vara allt från trälådor, metallskålar, flaskor med skrammel till leksaker i olika färger, former och storlekar och tunnlar som de kan springa igenom. Denna del gör att valparna när de väl kommer ut för första gången vid 5 veckor börjar undersöka lite snabbare och med mindre rädslor. Även utomhus berikas valpgården med olika konstiga och spännande saker som även byts av och ändras på. Viktigt är också att låta valparna få gå på olika underlag utomhus och få röra sig i skogen fritt tillsammans med oss.
Denna del blir den största delen för valparna i uppväxten och den del som man tydligast märker av, främst när valpen väl flyttar till sitt nya hem och snabbare anpassar sig till den nya miljön. Ofta blir miljöträningen lättare i det nya hemmet och valpen blir mer självständig och har ett gott självförtroende.
Det vi däremot brukar varna valpköparna om är att valpen istället  kan verka "jobbig" för att den inte är blyg. Men detta anser vi vara mycket positivt för valpen och om det ses som ett hinder för valpköparen får de träna på att sätta upp regler och bilda ett samarbete genom att träna på att hindra sig själv. Vi anser däremot att det är bättre för valpen att inte vara rädd!

Mathanteringen är något som är väldigt viktigt för valpar och vi lägger ner en stor del i att se över den. Detta innebär att valpen inte endast får äta valpfoder efter avvänjning utan också får smaka på en mängd olika smaker. Allt från ben, tuggpiggar, grönsaker, kött, brödbitar osv. De behöver även få tugga och gnaga samt undersöka och uppleva olika smaker. Denna del har även visat sig positiv för när valpen blir äldre genom att öka motivationen till mat och att valpen redan tidigt lär sig att undersöka sin mat.

Rörelsebehov har inte valpar lika mycket som en vuxen. Men endå måste valparna få tillgång till att leka med varandra och vara utomhus. Därför låter vi valparna vara utomhus och leka med både vuxna och valpar och även springa lösa i skogen. Vid ca 7-8 veckor går vi första koppelpromenaden med valpen där den får lära sig att ha på sig ett koppel och halsband.

Sociala behov tillgodoser vi självklart genom att vara med valparna mycket! Redan från att de är riktigt små får de känna våra lukter och när de öppnar ögonen finns vi där. Vi sitter mycket med dem och lär dem reglerna kring hur man umgås med människor på en vänligt och lugnt sätt. Vi ser mycket till hur mammahund behandlar sina valpar och det gör hon med försiktighet och lugn. Vi har aldrig varit med om att en tik har morrat eller varit hård mot sina valpar. Däremot kan hon "fösa bort" valparna om de blir för påstridiga och vi försöker likna efter hennes beteenden. Så fort valparna blir tillräckligt stora får de umgås med våra övriga hundar också.

Hur kan man fortsätta när man kommer hem?

Så långt som det första året för en valp handlar om att upptäcka och uppleva världen runt sig. Därför är det viktigt att valpen ska få så många positiva erfarenheter som möjligt när den är ung. Detta innebär alltså att man ska försöka, i valpens takt, låta valpen upptäcka sin miljö runt den utan att det blir jobbigt genom att överdriva miljöträningen.

Lägger man mycket tid och noggrant arbete på sin valp under det första året kommer tonårsperioden inte heller att vara lika jobbig, varken för valpen eller familjen. Läs på om de olika utvecklingsstadierna och anpassa era aktiviteter efter valpens behov.

Under den första tiden är det däremot viktigt att tänka på att låta valpen ta sin tid till att upptäcka sitt hem, miljön runt och människorna i familjen. Så bjud inte hem släkten eller planera inte renovering i huset under den första månaden som valpen har kommit hem. Du kan även redan från början börja träna lite lockord, små övningar och samarbetsövningar (läs mer under valpträning).