Vardagslydnad

Konsten att skapa en relation

Vardagslydnad, eller som vi helst kallar det vardagsforstran, handlar egentligen inte så mycket om lydnad. För vem behöver i vardagliga livet lära sin hund att gå fot eller ligga i gång (från tävlingslydnaden)?
För oss handar det om att bygga upp en bra relation till hunden som bygger på respekt och förståelse. Likväl som du kan göra fel kan hunden även göra det. Så målet är att skapa en god samvaro tillsammans med hunden.

Vad kräver man av hunden?

Först och främst ska man fundera på vad man vill att hunden ska lära sig. Vad är viktigast för dig? Är det att hunden ska kunna vara lös, gå bra i koppel eller att ni ska ha roligt tillsammans?

Osvsett vilken väg ni väljer så är det viktigt att skapa sig kunskap om hunden som djur och om den ras man har för att veta vilken utgångspunkt man står på. Samojeden kan vara svår att ha lös då den kan jaga vilt. Men tränar man på inkallning, brytning kan man lyckas med att få hunden att vara lös under korta stunder.

Samojeden kan även vara svår att få att gå bra i koppel med med mycket träning från valpstadiet kan man lyckas även med det. Däremot rekomenderar inte vi att hårdträna koppelgående för hundar som ska tränas i drag då detta hämmar hundens vilja att dra.

Något som är viktigt att tänka på i all träning är att inte ställa orimliga krav på sin hund! Hunden är en hund som gör hundsaker så som att skälla och bete sig (för oss) konstigt. Det får man ibland ta och acceptera.

Vilka krav ska man ställa?

För hundens välmående behöver hunden tydliga regler och rutiner i hemmet. Då menar vi tydliga, inte många. Bland annat måste hunden lära sig att koppla av inomhus (då den inte mår bra av att stressa runt), men för att göra det måste den få stimuland ute. Sätter man detta som rutin att ge hunden varierande stimulans av olika aktiviteter lär sig hunden att ta det lugnt inomhus också.

Passivitet tjatas det ofta om. För det mesta handlar det inte om att hunden ska kunna kontrollera situationen utan att just ägaren ska kunna det. Om hunden är stressad blir ägaren stressad men i en sådan situation kan man heller inte träna passivitet. Se till att hunden har fått röra sig och sedan kan ni sätta er på en parkbänk och träna. Den goda tanken med passivitet handlar om att hunden ska kunna koppla av och inte behöva bli stimulerad konstant men för att kunna uppnå det måste man först fylla behoven. (Man ska inte handla när man är hungrig)

Inlärning fungerar på det sättet att hunden lär sig av konsekvensen till sitt beteende. Det betyder att om hunden springer till dig och då får uppmärksamhet kommer den troligtvis att prova göra om samma sak igen, men skulle ägaren bli arg skulle det antagligen minska försöken till uppmärksamhet. Återupprepning av beteenden beror både på retning och motivation. Det innebär att ju mer hunden vill ha det som den får, desto mer kommer den att jobba för det. Men däremot om hunden får en bestraffning för sitt beteende minskar det chansen att hunden visserligen provar igen men inlärningsmässigt lär sig inte hunden vad den SKA göra utan bara att undvika obehag. Därför ska man först lära hunden vad den ska göra för att göra rätt för att därefter kunna ställa kravet på att den gör det och aldrig bestraffa för att hunden inte förstår.

Hunden är inte född till att lyda

Många "hundförståsigpåare" påstår att hunden är skapad för att lyda människan. Vi påstår tvärt om, hunden är INTE född med en egenskap som gör att den lyder utan att vi lever i symbios med varandra.
Det vi menar är att hunden har inte en naturlig egenskap att lyda människan utan allt handlar om motivationen att göra något som gynnar både hunden och människan. Därför bör man, redan från valpålder, förtjäna respekten och visa valpen och hunden att det lönar sig att vara med oss.

Trygghet och ödmjukhet

Hundar är kännande varelser med ett känsloliv väldigt likt oss, detta ska man alltid tänka på! Det hunden inte kan, är att tänka lika komplicerat som oss men i övrigt är vi väldigt lika. Vi kan båda bli glada, ledsna och rädda. Detta innebär att om man försöker träna en hund via våld, hot och skrämsel kommer hunden, om den lyder, endast göra det för att den är rädd och inte för att den vill.

Därför säger vi att man ska träna och hantera hundar ödmjukt och på så sätt skapa en trygghet för hunden då det leder till en bättre relation och ett roligare liv tillsammans.

Hur ställer man krav

Man får ofta höra av olika "hundförståsigpåare" att man måste ställa krav på sin hund. Det många inte riktigt förstår är innebörden av begreppet. Det är väldigt lätt att skylla på olika beteenden som hunden håller på med, om man inte förstår dem, genom att säga bland annat att hundägaren måste ställa mer krav. Samtidigt som många träningsmodeller består av att antingen belöna eller straffa. Men världen med hund är inte svart eller vit och därför kan man inte använda sig utav endast belöning eller straff i vardagsfostran. I ren inlärningssyfte fungerar belöningsbaserad träning men vi kan inte kasta köttbullar på hunden så fort den gör något bra. Gör dig själv då en tjänst och plocka bort godiset hemma och umgås fritt och visa hunden vägen att leva på ett KRAVLÖST sätt.

Med det menar jag att KRAVEN man har i vardagslydnaden som består av moment som hunden har lärt sig via belöningsbaserad träning, dvs sånt som hunden inte gör självmant (sitta/ligga vid bestämda ställen/tillfällen, inte dra i koppel osv) sätter man in när hunden har förstått vad den SKA göra för att sedan kunna kräva att den gör det efter mycket inlärning. Däremot så kan man inte kräva att en hund tex inte ska hoppa upp i soffan och däri bestraffa den för att den gör det då hunden antagligen inte VET att den inte får vara där.

Vi tar ett exempel - jag och Telli tränar på Freestyle momentet "slalom mellan benen". Först lockar jag henne igenom med godis för att sedan göra mindre och mindre "hjälp" med godiset eller handen. När vi har tränat detta flertalet gånger och även lagt till ordkommandot "slalom" kan jag testa att, utan hjälp, be henne göra momentet. Gör hon rätt så belönar jag henne massor! Gör hon fel, händer ingenting annat än att jag hjälper henne. Men KAN hon däremot momentet (efter mycket träning) och plöttsligt bestämmer sig för att gå och rulla sig i lera istället, kan jag kräva att hon gör det jag säger, genom att lugnt och bestämt säga "nej Telli, slalom". Samma sak gäller med alla andra "trick" som man lär dem (så som sitt, ligg, stå osv.)
När vi väl kommer hem vill Telli hoppa upp och nosa på köksbordet, jag har inte lärt henne att hon inte FÅR men jag vill inte att hon gör det. I det tillfället, när hon hoppar upp, säger jag "Telli gå ner", vilket är ett komando hon har lärt sig tidigare. Alltså kan jag inte ställa kravet att hon INTE gör något utan att hon gör det hon kan!

Tänk därför på VAD du kräver av din hund. Vi kan inte kräva att de ska förstå något vi inte har lärt dem. Så lägg tid på att skapa en relation och fungerande kommunikation från början så löser sig många bitar på vägen.

Chilli och Nova 2009