Valpträning

Valpens första år

Vid uppfostran av en valp finns det många saker som man bör veta om och tänka på. Vi rekomenderar att man planerar träningen och sätter upp de regler som valpen ska ha redan innan den har kommit hem för det första året. Därefter är det självklart att vissa saker förändras men har man ett mål eller riktlinje är det enklare att hålla sig till den under uppväxten.

Ju mer tid man lägger på det första levnadsåret på valpen desto tryggare och bättre relation får man till varandra. Här kommer tips om hur man kan träna upp en sådan relation och saker man ska tänka på.

Vad är ditt mål med hunden?

Oavsett vilka planer man tillslut har för sin hund är hunden alltid först och främst en familjemedlem. Reglerna inom familjen ska alltid vara det samma och uppfostran ska alltid ske på ett positivt och trevligt sätt.

Men har man planer på att sin hund ska bli en ledarhund i draget, agillitystjärna eller spårkung så bör man redan från valpstadie lägga lite grunder. Vi kallar detta för "träningsförberedande träning".
Det innebär att man sätter vissa grunder, grundkommandon och leker fram vissa övningar för att förbereda valpen inför vad den ska göra. Valpen som ska bli draghund kanske kan få gå framför i sele på promenader istället för att tränas till att gå brevid och valpen som ska tränas till agility kanske får träna mer på följsamhet.

Oavsett vad ditt mål är för din hund bör man planera för det för att underlätta under valpens uppväxt.

Valpens första tid efter flytt

När valpen flyttar från sin uppfödare till det nya hemmet är omställningen enormt stor. Beroende på hur uppfödaren har förberett valparna under uppväxttiden (tiden hos uppfödaren) kan det antingen vara spännande eller väldigt läskigt. Vissa valpar kan ta det väldigt hårt om den nya miljön är för stressande den första tiden medan andra inte verkar bry sig.

Men glöm aldrig att allt valpar och hundar lär sig sätter spår i hur den reagerar och beter sig i sin uppväxt. Det innebär att om valpen blir för stressad den första tiden kan den ha svårt med passivitet, ängslighet och separation. Därför ska man alltid låta valpen ha det lugnt runt sig den första tiden i det nya hemmet. Sätt redan från början en regel att ingen utanför den närmaste kretsen får hälsa på, de första 2 veckorna i hemmet.

Det första dygnet kan valpen vara lite gnällig och änglig. Hitta på lite bus och försök att lära känna varandra. Valpen kan känna sig lite ensam när den plötsligt separeras från mamman och syskonen och därför bör den inte lämnas ensam alls eller bli separerad från familjen när den är så liten.

Hemmet bör även vara valpsäkrat innan valpens hemkomst. Det innebär att man ska plocka bort småsaker på golvet, mattor, sladdar och farliga saker. Man kan sätta upp grindar till de utrymmen man inte vill att valpen ska vara i. Men tänk på att valpen har ett stort behov av social kontakt så man ska inte stänga ut valpen från gemenskapen! Saker som man behöver är även en bädd till valpen, leksaker (gärna många i olika material och storlekar) och tuggben i olika former. Har man många saker framme till valpen så är risken mindre att den tuggar på inredningen då den har egna saker att leka med och tugga på.

Ibland får man även rekomendationen att miljöträna i andra miljöer så mycket som möjligt. Detta ska man vänta med tills valpen är minst 3-4 månader och påbörja det succesivt. Börja med små bilturer efter några veckor, låt valpen upptäcka i lugn och ro och ju mer man märker att valpen slappnar av och finner sig i situationen kan man påfresta den mer och mer. Men miljöträning är inte bra om man gör för mycket! Utan gå på hur mycket din valp klarar av och kan hantera.

Rumsrenhet

Som de flesta vet är valpar inte rumsrena vid flytt. De kan fysiskt sätt inte bli rumsrena och hålla sig förrän de är äldre. Tricket är att gå ut med valpen efter mat, lek, sömn och massor med gånger däremellan. När valpen kissar ute berömmer du mjukt med en glad röst!
Ta bort mattor eller andra saker som kan bli förstörda av kiss.

Ibland tar det tid att få valpen rumsren. Men strax innan könsmognad börjar blåsan hos hunden att utvecklas mer och de kan börja hålla sig i liknande utsträckning som en vuxen hund. Så har man varit noga med att ta ut valpen ofta och berömt den mjukt när den har kissat så blir de flesta valpar så småning om utekissare!

OM valpen endå inte blir rumsren, verkar tycka att det är obegagligt att kissa eller kissar inne oftare rekomenderar vi ett besök hos veterinären då urinvägsinflamation är tyvärr förekommande hos valpar.

Om valpen kissar inne ska du INTE fya den! Det är inte valpens fel att den kissar inne då den helt enkelt inte kan hålla sig. Det gamla "tricket" med att doppa nosen i kiss är INTE acceptabelt då man endast skrämmer hunden och den förstår helt enkelt inte vad du vill. Stressa inte heller med valpen, råkar den kissa inne kan valpen bli mycket stressad av att bli upplyft i samband med det och då bli rädd.

Rolig träning

Träningen av olika kommandon och nyttoord ska alltid tränas in positivt med en motivationsbaserad träning. Det innebär att man använder sig av något som hunden vill ha (tex godis) och tycker om och lär hunden att om det gör något så får den något tillbaka. Man hjälper även till att lära hunden vad som är rätt så som att böja handen bakåt över huvudet på hunden så att den sitter och när den sätter sig ner får den godiset. På så sätt lär sig hunden ett samarbete och man kan komma oändligt långt i sina "lekar" och inlärning. Tänk på att all träning ska ske under bådas vilkor dvs om hunden inte förstår får man antingen ta ett steg tillbaka eller fundera på vad man har gjort fel.

Ju mer man tränar på något kan man däremot höja kraven och försvåra momenten men tänk på att all inlärning även är situationsbetingat dvs att "sitt" kanske sitter på köksgolvet men har man inte tränat det utomhus förstår kanske inte hunden vad du vill.

Valplekar

Att leka med valpen är det bästa som finns! Det stärker bandet mellan människa och hund och man har roligt tillsammans. Det finns många olika sätt att leka med sin hund som blir nyttiga övningar tillsammans.

Att leka med leksaker och kampa lite med dem är både roligt och nyttigt. Låt valpen vinna ibland och ibland så vinner du. Har du en väldigt osäker valp rekomenderar vi mycket vinnande kamplekar så att valpen vågar ta för sig mer. Blir valpen lätt fixerar vid leksaken och vägrar släppa kan du lägga in ett "släpp" kommando och samtidigt kasta en godis till valpen.

Om man är två kan man träna kurragömma. Den ena håller i valpen medan den andra gömmer sig en bit bort. Innan den går iväg visar den ett godis eller en leksak som valpen får som belöning när den hittar personen. Lägg gärna till ett kommando så som "hitta" när valpen släpps. Denna övning kan försvåras i avstånd och tid och är en bra övning både för att valpen ska hålla lite koll på en men också för att den får arbeta med nosen, hörseln och synen.

Man kan göra små sökövningar med godis på tex trädstammar, stenar och på gräset eller liknande. Då kan man lägga till ordet "sök" och valpen får jobba med nosen.

Aportering av leksaker är något som är svårt att lära en Samojed men då valpar ofta älskar leksaker kan man träna detta som en lek. Man börjar med valpen framför sig och visar leksaken. När valpen blir nyfiken och vill ta den säger man snabbt "hämta" och låter valpen ta den i munnen. I samma sekund kastar man ett godis åt sidan och gör om övningen några gånger. Nästa steg är att visa leksaken för valpen och kasta den en kort bit bort och säga "hämta", när valpen greppar leksaken i munnen kastar man iväg en godbit. När valpen har lärt sig detta gör man om samma sak men denna gång säger man "hämta" när man kastar leksaken och sedan lockar på valpen att komma med leksaken och när den kommer nära kastar man godiset till valpen. Tillslut lär sig valpen att komma med leksaken i munnen för att få en godbit!