Pälsvård

Hur man sköter en polarpäls

Samojeden har en s.k polarpäls. En polarpäls är byggd med två lager av päls, underull och täckhår, som ska skydda mot kyla, värme och fukt.

Underullen ska vara tät och isolerande. Dock inte för tät så att den lätt tovar sig. Täckhåren ska vara längre än underullen men inte så att den blir hängande. Täckhåren skyddar mot regn och fukt.

En korrekt polarpäls, dvs en päls som har den funktion som är skapad på lämpliga miljöer, ska fungera både på sommaren och på vintern. På våren fäller hunden ur all underull som sakta växer ut och är kortare och tunnare än vinterpälsen. Vinterpälsen är tätare och tjockare.

Skötseln på en polarpäls ska helst inte vara speciellt omfattande. Hunden fäller ut två gånger per år, vår och höst, då den byter till lämpliga kläder efter säsong och då bör man borsta, blåsa och kamma ut pälsen. Därmellan kan man dra över en borste eller blåsa ur hunden om den blir tovig eller om pälsen är smutsig. Men man ska inte borsta pälsen för ofta då pälsen tar direkt skada och kvaliten förändras.

Men...

Tyvärr har inte alla Samojeder liknande pälskvalite. På utsällningar primeras tyvärr ofta större pälsar eller fel typ av kvalité. Vissa hundar kan ha mjuk päls, för tät päls, för lång päls etc och kräver mycket mer omfattande pälsvård för att hållas i gott skick. I dessa tillfällen får man försöka sköta om pälsen utefter vad just den pälsen kräver.

Att tvätta sin hund

Vi rekomenderar att man tvättar sin hund max 1-2 gånger per år. Då gärna i samband med fällningar.

Tvättar man hunden för ofta förlorar pälsen det naturliga fett som gör att pälsen håller sig ren av sig själv och stötet ut vatten och hunden blir lättare smutsig. Ibland kanske man kan stå ut med att hunden inte är helt ren för att spara på pälsen. Däremot kan man skölja ur pälsen med vatten om hunden har tagit ett bad i lera.

Vilken typ av utrustning?

När man borstar en Samojedpäls bör man ha en mjuk borste med rundade piggar. Alltså inte en vass karda eller en borste med skär. Detta är för att inte slita på pälsen och förstöra den.

Verktyg som furminator, karda eller liknanade gör direkt skada på pälsen och ska inte användas.

Man kan också använda en kam eller en hundblås!

Problem med pälsen..

Har du problem med Samojedpälsen rekomenderar vi att kontakta sin uppfödare eller annan kunnig inom rasen i första hand.

Kastrerings påverkar pälsen hos Samojederna då hormonet som styr pälsväxten regleras av könshormoner. Detta gör att pälsen växter sig längre, tätare och tappar mycket av sin praktiska funktion.

Rakning eller trimning av Samojedpäls ser vi som absolut förbjudet! Men det finns dock, som med allt annat, undantag. Har man kastrerat en Samojed som får mycket problem med pälsen kan det vara ett alternativ. Dock det sista alternativet då vi rekomenderar att man först försöker reda ut pälsen.

En urfälld Samojed kan se helt annorlunda ut än vad man är van vid.
Vissa kan fälla ur väldigt mycket på våren.